ВЛИЯНИЕ СОДЕРЖАНИЯ БЕЛКА В ДИЕТЕ НА ПРОГРЕССИРОВАНИЕ ЭКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЙ ХРОНИЧЕСКОЙ ПОЧЕЧНОЙ НЕДОСТАТОЧНОСТИ
https://doi.org/10.24884/1561-6274-2003-7-4-66-70
Аннотация
Об авторах
О. Н. БересневаРоссия
М. М. Парастаева
Россия
А. Г. Кучер
Россия
Г. Т. Иванова
Россия
И. Г. Каюков
Россия
О. В. Митрофанова
Россия
Список литературы
1. Ермоленко BM. Малобелковая диета при хронической почечной недостаточности. В: Рябов СИ, ред. Лечение хронической почечной недостаточности. Фолиант, СПб. 1997;135-146
2. Кучер АГ Проблемы лечебного питания у больных с хронической почечной недостаточностью. Нефрология 1997; (1):79-84
3. Levey AS, Adler S, Caggiula AW et al. Effects of dietary protein restriction on the progression of advanced renal disease in the modification of diet in renal disease study. Am J Kidney Dis 1996; 27 (5):652-663
4. Бреннер БМ. Механизмы пргрессирования болезней почек. Нефрология 1999; (3):23-27
5. Messina М, Gardner С, Barnes S. Gaining insight into the health effects of soy but a long way still to go: commentary on the fourth international symposium on the role of soy in preventing and treating chronic disease. J Nutr 2002; 132(2):547S-551S
6. Polzin DJ, Osborne CA, Ross S, Jacob F. Dietary management of feline chronic renal failure: where are we now? In what direction are we headed? J Feline Med Surg 2000; 2(2): 75-82
7. Schafer L, Meier K, Hafner C et al. Protein restriction influences glomerular matrix turnover and tubular hypertrophy by modulation of renal proteinase activities. Mineral Electrolyte Metab 1996; 22 (1-3): 162-167
8. Soroka N, Silverberg DS, Greemland M et al. Comparison of a vegetable-based (soya) and an animal-based low -protein diet in predialysis chronic renal failure patients. Nephron 1998; 72 (2): 173-180
9. Лифшиц НЛ, Николаев АЮ. Применение диеты с различным содержанием белка в сочетании с кетоаналогами незаменимых аминокислот при лечении хронической почечной недостаточности. Современное состояние проблемы. Tep арх 1999; (1):74-77
10. Tzekov VDб Tilkian ЕЕ, Pandeva SM et al. Low protein diet and ketosteril in predialysis patients with renal failure. Folia Med(PIovdiv) 2000; 42(2): 34-37
11. Zakar G. The effect of a keto acid supplement on the course of chronic renal failure and nutritional parameters in predialysis patients and patients on regular hemodialysis therapy: the Hungarian Ketosteril Cohort Study. Wien Klin Wochenschr 2001; 113(17-18): 688-694
12. Locatelli F. Is the type of protein in the diet more important that its quantity for slowing progression of chronic renal insufficiency? Nephrol Dial Transplant 1997; 12(3): 391-393
13. Fournier D, Erdman JW, Gordon GB. Soy, its components and cancer prevention: a review of the in vitro, animal and human data. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention (Baltimore) 1998; 7(11): 1055-1065
14. Kaneko Kб Masaki U, Aikio M et al. Urinary calcium and calcium balance in young women affected by high protein diet of soy protein isolate and adding sulfurcontaining amino acids and for potassium. J Nutr Sci Vitaminol 1990; 36(2); 105-116
15. Barnes S. Evolution of the health benefits of soy isoflavones. Proc Soc Exp Biol Med (Cambridge) 1998; 217(3): 386-392
16. Gentil M Gб Manna G, D’Amico G. Soy consumption and renal function in patients with nephrotic syndrom: clinical effects and potential mechanism. Am J Clin Nutr 1998; 68 [Suppl 6]: 151-165
17. Барабанова BB, Береснева ОН. Является ли паратиреоидный гормон основным повреждающим фактором сосудов печени при экспериментальной почечной недостаточности? Нефрология 1998; 2(1): 99-104.
18. Canneila G, Messa P. Pathogenesis and treatment of secondary hyperparathyroidism in chronic renal disease. IntJ Artif Organs 1999; 22(1): 1-7
Рецензия
Для цитирования:
Береснева О.Н., Парастаева М.М., Кучер А.Г., Иванова Г.Т., Каюков И.Г., Митрофанова О.В. ВЛИЯНИЕ СОДЕРЖАНИЯ БЕЛКА В ДИЕТЕ НА ПРОГРЕССИРОВАНИЕ ЭКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЙ ХРОНИЧЕСКОЙ ПОЧЕЧНОЙ НЕДОСТАТОЧНОСТИ. Нефрология. 2003;7(4):66-70. https://doi.org/10.24884/1561-6274-2003-7-4-66-70
For citation:
Beresneva O.N., Parastaeva M.M., Kucher A.G., Ivanova G.T., Kayukov I.G., Mitrofanova O.V. EFFECTS OF DIETARY PROTEIN ON THE DEVELOPMENT OF EXPERIMENTAL CHRONIC RENAL FAILURE. Nephrology (Saint-Petersburg). 2003;7(4):66-70. (In Russ.) https://doi.org/10.24884/1561-6274-2003-7-4-66-70